Dette nyhedssbrev er igen en blanding af generel information og tanker fra sidste bestyrelsesmøde hos Karin d.18-10. Selv om nyhedsbrevet er blevet lidt langt, bedes i tygge jer igennem, da der er vigtig information.
Siden sidst er fund-registreringssystemet DIME via https://www.metaldetektorfund.dk/ kommet på banen. Det udvikles løbende, men er mere end brugbart for os der finder genstande. Museet anbefaler at vi begynder at bruge DIME til at registrere genstande. På sigt er det meningen at vores registreringer skal være starten på den endelige registrering af fund i en ny statslig database, men det bliver ikke med det første. Derfor vil Museum Sønderjylland indtil videre, i lighed med andre museer, ikke benytte muligheden for at kunne modtage fundoplysninger direkte fra DIME. DIME vil dog for os være en god hjælp i forhold til at holde styr på fund og lave afleveringslister m.m. Museet vil snarest lave en fundindleverings vejledning, som inddrager brugen af DIME. Vi vil tilbyde en introduktion til DIME inden længe.
På naturstyrelsens arealer skal vi som en del af tilladelsen registrere og fremvise de fund vi gør. Det har vi ikke været gode til, især på Dybbøl. Det har været vurderet om vi i en periode helt skulle stoppe med at søge på Dybbøl. Efter samråd med museet har bestyrelsen besluttet at det fremover er et krav at alle fund fra Naturstyrelsens arealer skal registreres i DIME inklusive f.eks. knapper og nyere tids mønter der ikke skal afleveres til danefævurdering. På den korte bane er det et problem at fundoplysninger ikke kan overgives til museet, men de vil være der til den dag det bliver muligt. I forbindelse med omtalen af naturstyrelsens arealer, især Dybbøl, vil vi også minde om våbenlovens bestemmelser i forhold til besiddelse af ammunition eller fragmenter deraf.
Læs den indledende del af loven her…
“Bekendtgørelse af lov om våben og eksplosivstoffer
1) Herved bekendtgøres lov om våben og eksplosivstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 704 af 22. juni 2009, med de ændringer, der følger af § 1 i lov nr. 538 af 26. maj 2010, § 1 i lov nr. 413 af 9. maj 2011, lov nr. 274 af 27. marts 2012 og §§ 1 og 3 i lov nr. 564 af 18. juni 2012.
§ 1. Det er forbudt uden tilladelse af justitsministeren eller den, han dertil bemyndiger, at indføre eller fremstille, herunder samle:
- Skydevåben samt genstande, der fremtræder som skydevåben og som følge af konstruktionen eller det anvendte materiale kan ombygges hertil,
- dele, der er specielt konstrueret eller modificeret til et skydevåben, og som er væsentlige for anvendelsen af våbnet, herunder aftagelige magasiner, bundstykker, baskyler, løb, låsestole, piber, rammer, slæder og tromler.
- ammunition til skydevåben, derunder også patronhylstre, tændskruer, fænghætter, brandrør og projektiler,
- håndgranater, bomber, miner og lignende våben, der virker ved en gennem eksplosion fremkaldt trykvirkning eller udslyngning af smålegemer,
- patroner, ampuller og spraydåser samt lignende genstande, der ved spredning af stoffer er beregnet til at virke skadevoldende, bedøvende eller irriterende i kortere tid efter eksponeringen,
- eksplosivstoffer (eksplosive stoffer og eksplosivstofholdige genstande),”
Kilde: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=142859
Politiet skal tilkaldes, hvis i f.eks. finder en kanonkugle. Derfor gælder det som ellers, at man ikke på Dybbøl graver dybere end pløjelaget. VIGTIGT VIGTIGT !!!!!!
Vi har kontaktet både MSJ arkæologi, nyere tids historie på Sønderborg slot og Historiecenter Dybbøl og efterlyst en holdning til slagmarks arkæologi og alle de fund vi gør fra 1848/64. Samstemmende så er svaret at de gerne vil vide så meget som muligt, men at de ikke har kapacitet til at modtage og registrere fund. Igen peges der på at de vil sætte pris på at genstandene registreres i DIME og Historiecenteret er meget interesseret i oplysninger, som kan pinpointe de tyske stillinger ude i landskabet omkring Dybbøl og vil gerne bidrage med det de i forvejen ved.
Det har tidligere været ret ukompliseret at aftale brug af det arkæologiske museums lokaler. Nu er strukturen ændret så det er det store Museum Sønderjylland der disponerer over lokaler. Det har vi ikke været tilstrækkelig oplyst eller opmærksom på i forhold til brug af lokaler. Forventer ikke egentlige problemer med det, men skal have det afklaret rammerne for vores adgang til lokaler. Indtil da er de næsten aftalte foredrag og klubaftener sat på vente liste. Lidt ærgeligt men sådan er det. Til gengæld er der en god chance for at museet og folkeuniversitetet også vil skyde lidt penge i projektet med foredrag, som forhåbentlig vil blive en fast tradition.
Frem for at opdatere vores etiske retnings linier, har bestyrelsen valgt at bruge den vejledning som Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer (SDA) bruger, hvilket også er en naturlig følge af at vi er medlem af SDA. Vejledningen kan findes på vores hjemmeside.
Fremover vil vi spare lidt penge i forhold til at sende tilladelser fra museet som en PDF via mail. Det vil altså være en kopi af det originale brev.
Vi har haft kontakt til et antal medlemmer som ikke havde fået medlemsbevis fordi der optrådte forskellige mailadresser i vores system. Det vil vi først følge op på nu, men uanset så gælder kopi af betalt medlemskab også som medlemsbevis.
Vi vurderer at forenkle forum på hjemmesiden da f.eks Facebook allerede har og fremadrettet DIME vil overtage alt med fundvisning, som aldrig rigtig er kommet igang på hjemmesiden. Gerne også redesign af hjemmesiden en med lidt mere visuel oplevelse.
Vi efterlyser stadig et godt online redskab til at lave en undersøgelse af hvad medlemmer forventer af foreningen. Tænker at en del stenalder interesserede murrer lidt om for meget detektor.
Odsherred Detektor Klub er inviteret på besøg d.3-4 November inklusive en tur på Dybbøl. På grund af usikkerhed om hvorvidt der stadig er dyr på markerne ved Dybbøl og tankerne i bestyrelsen om adgang til søgning på Dybbøl, kan det dog være at de aflyser i år eller at vi prøver senere.
Søndag d.25 November foreslår vi en kør selv fællestur til Hedeby og Hedebymuseet i Schlesvig med fællesspisning på restaurant først.
Introduktion til DIME før Jul.
På den lidt længere bane blev der foreslået en sommerfest med mulighed for aktiviteter og overnatning.
Klaus Hirsch fra museet har luftet tanken om at lave introduktion til flinthugning næste forår, hvor man tager til stranden og finder flint og der eller på museet selv prøver at bearbejde flint for at få indsigt i teknikker. I første omgang for en mindre flok.
Skolerne i Aabenraa kommune er flittige bruger af de detektorer som kommunen har købt, men desvære har de ikke brugt tilbudet om at få besøg af en af os.
Introdagen i begyndelsen af September for nye medlemmer gik fint og der var godt fremmøde af gamle medlemmer til detektortur bagefter. Fundindlevering Lørdag d.6 gik også rigtig godt og Anders Hartvig fik skrivekrampe. Det var dog lidt for mange gamle ansigter. Havde håbet på at se flere nye ansigter. Bedste fund på den efterfølgende detektortur var friskbagt æblekage fra lodsejer. DK4 har været ved Petersborg og filmet fra udgravningen der, hvor medlemmer har fundet over 50 tidlig middelalder mønter fra en deponering og andre gode ting. Udsendelsen blev vist første gang fredag d.12 Oktober på DK4 med titlen Ketil Urnes landsby, Udsendelsen vil blive genudsendt jævnligt.
Næste bestyrelsesmøde er lørdag d.12 januar 2019 hos Tina. Vi vil se på hvor vi som forening vil hen f.eks. i forhold registrering af fund og samarbejde med museet m.m. Skal nye medlemmer have gennemgået et introduktions kursus for at kunne gå på Naturstyrelsens arealer?
På vegne af bestyrelsen
Arne
Skriv et svar
You must be logged in to post a comment.