HEDEBY OG DANEVIRKE
Behøver man at sige mere, andet at det bestemt var et besøg værd!
Og det var lige det, det var. Hvem kender ikke, måske allerede fra vores skoletid, Danevirkes betydning for vores historie og Hedebysom vikingehandelsplads. Og selvom vi som sagt alle sammen kender vores historie godt, kan det en gang imellem være overraskende interessant at genbesøge både disse steder og deres historie. Og det var lige præcis det vores forening med Torben i spidsen fik stablet på benene lørdag den 6. maj 2023 med omkring 30 deltagere. Programmet startede med en guidet tur på selve Hedeby Museet. Et relativt lille museum, som måske i dag adskiller sig en lille smule fra andre moderne museer, ved at have lidt flere artefakter udstillet, og det er jo noget, de fleste detektorfolk jo godt kan lide. Og ikke et ondt ord omkring de moderne museer i øvrigt – formidling af historie kan jo gøres på mange måder. Men tilbage til Hedeby. Det er nemt at forestille sig,at som en handelsplads, så må den have haft en ganske stor betydning for området, når man nu kan se, alle disse fund, som fx mønter ægte og ikke mindst som falske, men også de rigt udstyret gravkamre, der er at finde. Omkring 1060 forsvinder aktiviteterne omkring Hedeby helt, og det er også det, der er det unikke ved Hedeby, at der efterfølgende ikke kom nye kulturlag. Hedeby ligger således uberørt frem til moderne tid, og med kun frem procent af Hedeby udgravet har vi og fremtiden et ganskeenestående område.
Efter at foreningens deltager blev tanket op med gullasch fra den nærmeste kro, gik turen videre til Danevirke. Herfra var stafetten givet videre til arkæolog Frauke Witte (Haderslev Museum), der fortalte om Danevirkes historiske udbygningsfaser. En meget omfattende gennemgang, hvor måske det nye for de fleste var, at Danevirke nok er lidt ældre end hidtidigt antaget. Og som de fleste er nok bekendt med, blev der foretaget nogle udgravninger nogle år tilbage, som frembragte ny viden. Det var ved disse udgravninger lykkedes at påvise en port, som man faktisk findes omtalt i frankiske kilder fra omkring begyndelsen af år 800 –nemlig opdagelsen af den eneste port mellem Skandinavien og resten af Europa. Danevirke fremstår nu stadigvæk ganske imponerende, og som Nordeuropas største stående fortidsminde tværs over det smalleste sted på den jyske halvø, så er det nemt at forestille sig dens betydning. En del af Danevirke indeholder den såkaldte Valdemarsmur, bygget af Valdemar den Store, fik også lige et par ord med på vejen. Her har vi de første teglsten i Norden. Bygget i sin tid over en fire kilometers strækning i en højde af frem til syv mester. I dag er cirka 75 meter blotlagt og restaureret. Hvis man kigger lidt tættere på murværket kan man se, at dem, der byggede muren ikke helt havde styr på forbandteknikken. Men muren står der endnu, og faktisk kan man finde nogle af disse mursten andre steder i kongeriget. Flere ældre højskoler anvendte valdemar-sten som grundstensnedlæggelse. Tanken var, at man symbolsk som højskole skulle være et åndeligt dansk værn som dansk nationalstat mod det tyske.
Og eftersom området Danevirke og Hedeby nu er blevet til Unesco-verdensarv, og at der derfor skal bygges et nyt spændende museum ved Danevirke – kan vi nu kun så småt allerede begynde at glæde os til at gense området igen, når det nye museum ligger færdigt. Det bliver spændende.
René Jacobsgaard skriver
Super flot artikel Martin👍👍