Brian Malmborg fik hul på bylden efter en fundtør periode.
En lang tørke er slut. Det er ved at være nogle år siden, at jeg har gjort et super godt fund på grund af mindre tid på markerne. Denne dag aftalte vi nogle stykker, at gå en tur på en mark, som vi har besøgt mange gange før. Uden de store forventninger mødes vi ved marken, og jeg nyder det friske vejr lidt og godt selskab. Hyggesnakken går lystigt. Efter kort tid rammer jeg den første gode lyd. En knap bliver det til, og egentlig en ok start.
Det skaber dog en god stemning, at gøre et fund indenfor 5 min. Jeg går videre og koncentrerer mig om at finde en god lyd. Pludselig kommer en lidt skrattende lyd og en rimelig fornuftigt værdi på displayet. En lyd, som nogle gange ville blive frasorteret. Jeg vælger at grave, og kan faktisk se, at en lille sølv mønt dukker op. Jeg kalder på de andre uden at have undersøgt mønten, da den er meget beskidt.
Pludselig springer Arne Hertz rundt og går på knæ. Jeg tænker – hvad laver han dog… Arnes begejstring smitter hurtigt og straks forklarer Arne med stor ildhu, at det vi ser på en Wodan Monster præget i Ribe, som er meget sjældent. Den er stort set hel og fremstår rigtig pæn. Vi får hele historien omkring Damhusskatten og hvor sjælden mønten er
Det blev en dejlig dag på marken, og selv om jeg kun fik fornøjelsen af mønten i små 14 dage, gør det mig glad, at jeg måske har bidraget en smule til danmarkshistorien, og til at andre kan få glæde af denne flotte mønt.
M.V.H. Brian Malmborg Pedersen
Det skal tilføjes at det skete på en af mine tilladelser og at jeg undtagelsesvis var noget misundelig da en Wodan Monster fra Ribe er toppen af poppen på min Bucket liste. Jeg kunne med det samme skimte strithåret bag jorden på mønten og jeg kontaktede straks Claus Feveile på Messenger, da han forsker i netop denne type mønt. Jeg måtte true ham på SMS til at åbne for Messenger inden reaktionen kom.
Arne
Senere gav Claus en mere detaljeret beskrivelse på Detektormønten.
Tillykke til Brian med fundet! Det er nr 290 – men laaangt de fleste er fra Damhus-skatten med 262 stks, så dette er nr 28 uden for skatten. I lighed med andre tilsvarende mønter fra Syd/sønder- og Vestjylland er mønten ikke omdannet til smykke – men anvendt som betalingsmiddel. Længere oppe i Jylland og mod øst på Øerne, er alle andre enten perforerede, eller der er tale om fragmenter, hvor man ikke kan være sikker. Den aktuelle mønt er præget med Ansigtsstempel U10 og hjortestempel O49. Disse to stempler kendes hidtil kun fra Damhus-skatten, hvor de indgår i en lille stempelkæde med to andre hjortestempler O15 og O28 – begge også anvendt sammen med O10. Som I kan se af billedet, findes møntens stempelkombination i blot to eksemplarer. Datering – ca. 830-c.850.
Jørn Anders Hansen skriver
Herlig artikel… og et fantastisk fund.
Tony Bülow skriver
Tillykke med et fantastisk fund VETEKTOR Buddy, jeg fandt en KG5 for et pr siden